Intento de escapada – Miguel Ángel Hernández

intento

Agafem l’art, en abstracte, un jove que tot just surt de l’ou, per tant amb altes dosis d’ingenuïtat i d’il·lusió i alhora d’inseguretat i inexperiència, una amiga intensa i carregada de problemes, un gran artista egòlatra, una professora d’art brillant i atractiva i una petita ciutat de províncies, ho col·loquem en un pot i ho sacsegem ben fort, i el resultat és fantàstic ( i més si tenim en compte i no oblidem, que es tracta d’una primera novel·la).

Miguel Ángel Hernández ens col·loca al costat del protagonista, ens el fem nostre, les seves il·lusions i les seves pors, anem descobrint la trama amb ell i assimilant i veient com la mateixa història el va transformant, és tracta per tant, des d’aquest punt de vista, d’una novel·la iniciàtica, de creixement personal d’en Marcos, que recorrerà un camí que el portarà a conèixer, de primera mà, allò que ha estudiat d’una manera teòrica, a topar contra la realitat i les profunditats de la condició humana.

L’altre gran protagonista és la concepció de l’art com a instrument transformador de la societat o com a mínim com a provocador i per tant susceptible de generar una transformació. Fins a quin punt l’artista ha d’estar compromès o ha de ser objectiu? fins a quin punt estan separats el creador, l’obra i l’efecte que produeix en el públic? L’art ha de ser agradable? Ha de transmetre bellesa? Tot està permès en una obra artística? Hi ha d’haver uns límits morals i ètics? Tot s’hi val si el rerefons és la prevalença de l’interès artístic o de la lliure creativitat? Apassionant…

¿I si a més a més l’objecte de l’obra artística és la immigració? En Marcos ha de recollir moltes dades, s’ha d’informar, ha de conèixer les condicions de vida dels immigrants en la situació més precària de la seva ciutat, ha d’obrir els ulls al que fins ara no ha vist, ha d’anar fins el cas concret, saber per tot el què passa algú amb noms i cognoms, per tal d’oferir-ho al gran artista que ho exprimirà per arribar a la conceptualització.

Tot plegat regat amb una mica de sang i fetge, poc, amb un protagonista massa seriós per l’edat que té i a qui li costa relacionar-se amb els seus companys i sobretot amb les noies. En Marcos i l’obra artística ocupen els llocs de privilegi, és la seva novel·la, mentre que la resta de personatges tenen un paper secundari, són els coadjuvants, els que ens ajuden a entendre el períple del Marcos, d’entre els que destacaria especialment el de l’Helena, la professora. Tot plegat un còctel artístic i humà que m’ha deixat molt bon gust i a l’espera de la propera novel·la de l’autor.

Enllaç a la web de l’autor on podreu trobar les primeres pàgines
Enllaç al blog de l’autor on hi trobareu un munt de ressenyes

Anuncis

Una resposta a “Intento de escapada – Miguel Ángel Hernández

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s