EL MÓN RESPLANDENT – SIRI HUSTVEDT

wpid-dsc_0165.jpg

M’he llegit el nou llibre de la Siri Hustved  i com sempre la seva escriptura m’ha enamorat, atrapat i encantat. No té format de novel·la clàssica, relata la vida d’una artista que ja ha mort i a través de múltiples veus, des dels seus propis diaris, fins a articles, entrevistes i declaracions dels seus coneguts i familiars… La Harriet Burden, una dona força madura, que no acompleix cap cànon de bellesa, massa gran físicament, massa estrafolària, molt intel·ligent i amb molt de caràcter, que havia estat casada amb un exitós marxant  d’art.

Ella viu convençuda que les seves obres d’art no interessen a ningú  perquè és una dona lletja i gran, per tant decideix posar-se d’acord amb tres homes per tal que facin veure que les obres són d’ells i així demostrar la seva teoria. Són tres homes que li faran de màscara, els tres molt diferents i amb cada un d’ells obtindrà resultats molt diversos, no només pel què fa al seu art sinó també emocionalment.

Amb aquest fil argumental l’autora intenta treure l’entrellat del món de l’art a Nova York (una ciutat post 11S)  evidentment traslladable arreu: l’èxit, el fracàs, la crítica, la hipocresia, la manipulació, les veus dels que decideixen quin és el bon art, les modes… però també fa una crítica aferrissada del masclisme inherent  i projectable a qualsevol altra disciplina o àmbit vital, el masclisme heretat, transmès de mares a filles, de pares a fills, el mossegar-se la llengua, l’acotar el cap. El paper de la dona, la renúncia a ser una mateixa per dedicar-se a la família, els segons plans, el concepte de bellesa en l’art i en les persones, el desig, la maternitat, la relació amb els pares, l’engany, la identitat, també la sexual…

L’autora dóna totes les eines al lector perquè vestim un gran personatge, la Harriet, la Harry… colgat de contradiccions, capaç d’obrir casa seva a tot tipus de persones excèntriques i necessitades, una dona brillant, que descol·loca amb la seva intel·ligència a pràcticament tothom que s’hi apropa, amant de la filosofia,  amb totes les contradiccions de la condició humana.  Que plasma a través del seu art les seves angoixes, els seus desitjos, les seves pors, les seves necessitats, els seus somnis…

Un llibre que obre molts focus d’interès, que donaria per un munt de converses, que recomano molt, tot i que aviso que no és una lectura fàcil, no és un personatge fàcil, no tracta temes fàcils, però sí que es tracta d’una novel·la molt intel·ligent, d’una protagonista molt potent intel·lectualment, molt rica emocionalment i que tracta de temes sobre els que, malgrat ens afecten,  acostumem a tancar els ulls i deixar passar.

“Per a ell, l’art era la part embruixada de la vida, la part on tot pot passar. La pintura li agradava de manera especial, i era extremadament sensible a les formes, el color i el sentiment, però sempre deia que amb la bellesa no n’hi havia prou. La bellesa podia ser superficial, eixuta i avorrida. Ell buscava “pensament i víscera” en una mateixa obra, però sabia que amb això no n’hi havia prou per vendre-la. Per vendre art, calia “crear desig”, i el “desig”, deia, “no es pot satisfer, perquè aleshores ja no és desig”. El que realment s’anhela ha de faltar sempre. “Un marxant d’art ha de ser un mag de la fam””

“La mare creia, i jo també, en la importància de mirar les coses amb atenció, perquè al cap d’una estona el que veus no s’assembla gens al que et pensaves que veies fa un moment.”

 Aquí podeu llegir la fabulosa ressenya que va fer el Toni al blog dels orfes del Sr. Boix.

El traductor és en Ferran Ràfols Gesa.

 

Un pensament sobre “EL MÓN RESPLANDENT – SIRI HUSTVEDT”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s