EL PES DE LA PAPALLONA -ERRI DE LUCA

Amb aquest estil tan seu, de frases curtes, poc guarnides, pràcticament sospirs, Erri de Luca ens porta a les muntanyes, a la lluita entre el rei dels isards i el rei dels caçadors, a la simbiosi entre caçador i presa, ambdós al final de les seves vides, ambdós éssers solitaris, amos de la seva llibertat.

A un l’acompanya sempre una papallona blanca, l’altre hi renuncia perquè sap que “hi ha carícies que afegides sobre una càrrega la fan trontollar”. La papallona blanca “serà l’únic testimoni de la sort final d’ambdós oponents”.

Una escriptura tant delicada, tant poètica, que et permet notar la presència de l’isard, la sensació dels salts damunt les roques, la pluja caient-li damunt el pelatge,  i  notar la papallona damunt les banyes. Et permet escalar sense cordes com ho fa el caçador, palpar la fortalesa del seu cos i alhora l’esgotament dels seus darrers dies.

El duel entre dues ànimes salvatges i lliures, amb un final brillant, i una papallona blanca gravada a la banya esquerra de l’isard.
El llibre també inclou un petit relat d’homenatge a un arbre, i és un dels aspectes que el fa gran com escriptor aquesta capacitat de dotar de vida a qualsevol cosa, de fer-ne poesia, la felicitat de les petites coses, de la contemplació del què ens envolta.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s