LA EXPERIENCIA DRAMÁTICA – SERGIO CHEJFEC

Confesso que no havia sentit mai parlar de Chejfec fins que vaig veure que presentava un llibre al meu poble i que l’endemà el presentava a Barcelona i després se n’anava a Cuenca i Madrid, i que havia vingut expressament per promocionar el seu llibre des de casa seva a  NY tot i que és argentí de mena.

A la presentació, en Sergio Chejfec, que mentre el presentava en Jordi Llavina  acotava el cap mirant a terra, va llegir-nos les primeres pàgines, amb aquell accent argentí que et bressola i et transporta allà on vulguin, i efectivament em va transportar a la ciutat per la que camina el protagonista del llibre en Félix, un home que concep la vida com un plànol del google maps, que es dedica a passejar i xerrar amb la Rose, fent quadrícules sobre la ciutat, sobre la seva vida. La Rose, suposaria les vistes generals, a ull d’ocell, la vida concebuda així a grans trets, parlant sovint del seu marit com d’una petita illa, en Félix, en canvi,  és el zoom, que focalitza en un punt concret, un punt que enfila i perfila les profunditats i complexitats de les relacions humanes.

En Félix és un estranger a la ciutat, dels que hi viu però sempre se’n sent foraster,  és d’aquelles persones que caminen mirant a terra (no vaig poder evitar donar-li la imatge d’en Chefjec, aquell mirar a terra quan parlaven d’ell a la presentació es convertí en el mirar a terra d’en Félix passejant per la gran ciutat, que bé podria ser la NY on viu l’autor).  La Rose és autòctona i el fet de passejar amb ella i parlar-hi a ell el fa sentir més lligat a la ciutat, de fet la Rose podria representar la ciutat, i les converses que tenen serien la relació que en Félix estableix amb la ciutat, d’un respecte tant delicat que sovint es deixa perdre coses per no trencar-lo, es deixa guiar per ella, per la Rose i per la ciutat, la Rose representa  el que no té, la pertinença al territori i la muller. El marit de la Rose esdevé el tercer personatge del llibre, però és un “outsider” social,  fora del mapa.

L’experiència dramàtica és, de fet, un treball que la Rose, actriu, ha de fer a classe de teatre, ha de representar una experiència dramàtica i ha de decidir quina i li demana parer a en Fèlix, posant de manifest la manera que tenen de concebre la vida, la ciutat, els plànols…

No és una novel·la d’estructura clàssica, és un deambular de pensaments, paraules i moviments sobre la complexitat de les relacions i la dificultat de la comunicació i  evidentment de l’amor, tot i que no d’una manera directa.

Continuaré caminant per l’univers Chejfec. Entrada publicada al blog Els orfes del Sr. Boix 
Anuncis

One thought on “LA EXPERIENCIA DRAMÁTICA – SERGIO CHEJFEC

  1. Jo també continuaré caminant per l'univers Chejfec, Anna. Interessant la proposta de no ser esclau de la trama, el joc de mapes i zooms, el desenvolupament de trobades, monòlegs i passejos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s