EL ALCOHOL Y LA NOSTALGIA -MATHIAS ÉNARDSi la bona xocolata és amarga, aquest llibre és un bombó de bona xocolata*, d’Énard només havia llegit “Parla’ls debatalles, de reis i d’elefants” que em va semblar excel·lent i bonic, aquest és boníssim i tristíssim. M’agrada l’estructura que utilitza en els dos llibres, de capítols curts, de poques paraules per dir molt, moltíssim.

Aquest llibre que de fet era un guió radiofònic, ens retrata una Rússia decadent, i ho fa a través de tres personatges que malgrat la seva joventut també estan en plena decadència. La Jeanne, parella d’en Mathias se’n va a viure a Moscú, allà es fa molt amig d’en Vladímir, en Mathias no suporta l’absència de la noia i marxa amb ella, a ell Moscú no li agrada, i en Vladímir menys, intueix la íntima relació que té amb la Jeanne, arriben a fer-se molt amics, però no pot suportar el triangle amorós i torna a París, fins que la Jeanne li truca per dir-li que el Vladímir és mort,  ell torna a Rússia per fer el viatge fins a la població siberiana on va néixer l’amic.

L’Alcohol representa aquesta decadència, l’alcohol i les drogues, causa i alhora mecanisme per  fugir de la decadència, de la tristesa. El viatge en tren esdevé el camí cap a l’infern, repàs de la Nostàlgia, la nostàlgia per una Rússia que no ha existit mai, per unes vides que no han tingut mai.

Són joves que han llegit,  per un costat Kerouak, Cendrars, Conrad, Carver, per l’altre  Aksíonov, Dostoiewski, Gógol, Isaac Babel… i malgrat la diferències culturals, ambdues literatures els van portar al mateix lloc, joves  amb ganes de revolució però sense revolució per fer per tant només els quedava viure la vida fins a l’extrem, estimar fins a la mort, substàncies prohibides per arribar allà on la vida no els portava…”ya no teníamos revolución, nos quedava la il·lusión del viaje, de la escritura y de la droga”

La traducció és de Robert Juan-Cantavella

Enllaç amb la ressenya que en va fer elPac al blog dels orfes del Sr. Boix

*concepte manllevat de l’amic icr (gràcies)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s