VIDRE -SAM SAVAGEA l’Edna, una dona gran (no se’ns diu fins a quin punt), li demanen que escrigui un pròleg per a la reedició d’una novel·la d’èxit del seu marit mort anys enrere, per aquest motiu treu la màquina d’escriure que tenia amagada feia temps i comença a escriure. Paral·lelament, la seva veïna se’n va a passar una temporada fora i li deixa una rata, un aquari i moltes plantes al seu càrrec.

Vidre, és el que separa la vida interior de l’exterior, vidre és el que separa la vida de la rata de la de l’Edna, vidre és el que separa els peixos de la vida sense aigua, vidre és on l’Edna hi penja les seves notetes per recordar que continua viva.
Vidre són els pensaments de la protagonista, un anar i venir de la infantesa fins a la vellesa, del la bona vida amb el seu marit a la mala vida, dels moments lúcids als que no ho foren, de la companyia a la soledat, de la opulència a la misèria, de l’escriure tota una vida  pel sol fet de fer-ho, de màquines d’escriure i de molts papers per terra.
Vidre també és passió per la lectura, subtil,  i sobretot per l’escriptura i un homenatge als escriptors que no publiquen, que escriuen per necessitat o simplement per plaer o per ajudar a d’altres.
És una novel·la amarga i trista, de decadència gens romàntica,  té punts curiosos i alguns molt bons. Crec que m’ha agradat llegir-la.
“Solíem llegir-nos l’un a l’altre. Anar a les llibreries, parlar de llibres…Fèiem torns per llegir capítols…Llegíem sobretot al llit, però també, especialment els primers temps, llegíem asseguts en cadires l’un davant de l’altre, o l’un al costat de l’altre al sofà… No sé per què vam deixar de llegir junts, però poc a poc vam anar deixant de fer-ho regularment, fins que, sense adonar-nos-en, vam començar a llegir llibres diferents, i  a poc a poc vam deixar d’interessar-nos pel llibre que llegia l’altre…”
Qui el vulgui llegir pensant en Firmin, que no ho faci, tret de què hi surt una rata i de l’amor per l’escriptura i la lectura, no hi té res a veure, aquest és més profund, més interior, molt més dens…

Anuncis

6 respostes a “VIDRE -SAM SAVAGE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s